Văd la toate colțurile curve îmbrăcate cu haine scumpe care își plimbă cadavrele în mașini luxoase. De ce cadavre? Pentru că sunt doar obiecte care satisfac niște nevoi sexuale, în care bărbații își bagă toate frustrările atunci când au nevoie. Toți oamenii ăștia au strâns atâtea frustrări datorită sistemului în care au trăit încât totul se răsfrânge în zilele noastre.
Trăim cu mulți ani în urma oamenilor din țările moderne, încă avem frustrări sexuale și încă ne rușinăm atunci când vine vorba despre nuditate sau cel puțin așa pozăm. Trăim zilele în care femeile prind valoare datorită banilor investiți în ele de bărbații complexați încă din copilărie, care descoperă sexul la 30 de ani. Așa au învățat de la mama: prima dată faci bani, apoi te duci la femei. Trăim zilele în care suntem construiţi din etichete şi încercăm să păzim cu sfinţenie o imagine pe care de fapt nu o avem. Toți suntem celebri, dar nu ne cunoaște nimeni. Mâncăm la restaurante scumpe, chiar dacă a doua zi rămânem fără bani de tramvai.
Sunt zilele în care toți oamenii sunt artiști și tot mai puțini cei care pot munci orice. Toate femeile sunt designeri și au prezentări la festivaluri cu nume pompoase aduse din Occident. Femei care nu au habar ce înseamnă un croi,care nici măcar nu au auzit că materialele se combină după texturi nu după ochi. Vedem rochii atât de sclipitoare încât a doua zi ne oprim direct la oftalmolog cu răni adânci pe retină. Femei care nu au bunul-simț să își ascundă trupurile mâncate de celulită, îmbrăcate în haine cât mai sumare. Asta pentru că nu mai există nici un simţ al esteticului. Asta pentru că toată lumea face styling şi design. Cu părere de rău, în urma participării la un festival de „modă” din România, cu mare tristețe am constatat că trăim în două lumi diferite. Oamenii care sunt cu adevărat şi fac Fashion şi cei care se folosesc de o industrie clădită cu multă muncă doar pentru a epata. Fără să înţeleagă adevăratul sens al termenilor pe care îi folosesc, pentru că nu ştiu ce înseamnă modă, pică în cele mai penibile situaţii.
Am luat parte la adevărate festivaluri de modă, am văzut ce înseamnă modă, am văzut că este o artă, că o facultate de specializare este cel puțin la fel de grea ca una de Medicină. Am văzut oameni care respiră modă,am văzut oameni care nu pot trăi fără ea. Avem și noi în România oameni care ştiu să facă show, oameni care ştiu să creeze, oameni care sunt recunoscuţi în lumea modei din Occident. Dar ce te faci cu restul „designerilor” de cultură care strică tot acest avânt pe care l-am prins în ani de zile? Ce te faci atunci când sub un nume internaţional prezentăm operele de artă copiate prost de la designerii mari? Ce te faci când în loc de modele prezintă fete adunate de la metrou, speriate, care nu ştiu cum au ajuns să le privească atâţia ochi şi zâmbesc stanjenite. Fete care nu ştiu ce înseamnă un manej.
Trăiesc momentul în care îmi dau seama că adevărații artiști și designeri nu își doresc să apară cu creațiile lor aici în țara asta, doar pentru că imaginea lor s-ar păta datorită mizeriei cu care România se prezintă. Atunci, oamenii cu adevărat talentați se retrag și ce rămâne? Rămân fetele care doresc să se afirme, fetele care cred în minciunile aruncate de TV, fetele care își doresc să facă modelling și nu există nimeni care să le explice că nu așa se face, fetele care de fapt nu au față de modele, dar de nevoie sunt luata și încurajate că pot deveni modele internaționale. Rămân femeile care, datorită faptului că au bani să meargă până în Dragon să cumpere 5 metri de material și își permit să plătească și o croitoreasă cu salariul minim pe economie, devin designeri. Rămâne presa care pentru o sumă modică promovează orice şi, dacă suma nu există, intervin cunoștințele şi atunci bubuie ziarele şi mizeriile de emisiuni cu tot felul de femei îmbrăcate şi fardate prost care fac modă.
Asta e lumea modei în care o bună parte din țărișoara asta crede.
Oameni buni vă înșelați! Adevărata modă nu este promovată la noi. Iar designerii adevărați nu își prezintă colecțiile în fața unor oameni care au venit să urmărească o defilare în care normal și de drept se stabilesc și se prezintă niște tendințe, să o privească ca pe o piesă de teatru jucată la căminul cultural de amatorii satului. Îmi pare rău! Oamenii care fac Fashion nu aleargă după reporteri pentru interviuri. Să ne ajute Dumnezeu să avem într-o zi să avem şi noi un festival de modă că afară.
De ce vorbeam despre frustrări la început? Pentru că asta se întâmplă, aici duc banii bărbaților frustraţi care decartează pentru a ţine o femeie lângă ei. Talentele creează femeile în spatele cărora amanții decartează, iar ele prezintă pe podium rochii pline de paiete copiate și pantofi de lac.